Mistrzostwa

27 październik 2018 roku

 

Informacje ogólne

27 października 2018 roku

Warunki uczestnictwa

⁃ posiadanie kuchni polowej o pojemności zbliżonej do min KP 75 lub większej
⁃ wypełnienie i przesłanie ZGŁOSZENIA UCZESTNICTWA
⁃ przyjazd do Poznania na własny koszt

⁃ Dopuszcza się udział kucharzy zawodowych nie posiadających własnych kuchni.
(organizatorzy zapewniają 10 kuchni polowych – decyduje kolejność zgłoszeń)

W mistrzostwach mogą brać udział wszyscy uczestnicy, którzy spełnią warunki uczestnictwa.
Organizator zapewnia:
– stanowisko konkursowe
– dostęp do wody,
– opał (sucha mieszanka brzozowo – dębowa) potrzebny toporek lub siekiera
⁃ podstawowy wsad do kotła – korzystanie z niego nie jest obowiązkowe zalecamy użycie własnych „tajnych składników”

⁃ zapewnienie wszystkim uczestnikom równych warunków konkursowych w zakresie miejsca, opału, wody itp.
⁃ promocję Mistrzostw i uczestników w mediach i za pośrednictwem kanałów komunikacji.
Nie przewidujemy minimalnych ani maksymalnych ilości uczestników. Podczas Mistrzostw będzie ustanawiany Rekord Polski w ilości gotujących jednocześnie kuchni polowych.
Zmagania kucharzy oceniać będzie profesjonalne jury złożone z cenionych krytyków kulinarnych oraz znawców kuchni wojskowej i smakoszy. Skład podamy wkrótce.

Każdy uczestnik otrzyma certyfikat udziału w mistrzostwach oraz pamiątkę. Za zajęcie pierwszych trzech miejsc wręczone zostaną puchary i dyplomy. Nie przewidujemy nagród rzeczowych ale może to ulec zmianie gdy zgłosi się sponsor.

Ocenie poddane zostaną następujące rzeczy:
⁃ ugotowana grochówka ( konkurs jurorski)
⁃ techniczne aspekty obsługi kuchni i wygląd stoiska i obsługi
⁃ ugotowana grochówka (nagroda publiczności)

Atrakcje towarzyszące zawodom:
⁃ diorama wojskowa
⁃ animacje dla najmłodszych
⁃ pokazy kuchni molekularnej ⁃ Policyjna akcja znakowania rowerów
⁃ Pokazy ratownictwa
⁃ Prezentacja domowych sposobów na robienie wędlin i wędzonek
⁃ i inne ( sprawa rozwojowa)

W celu uatrakcyjnienia wydarzenia zapraszamy wszystkich do zabrania ze sobą wszystkiego co związane z kuchniami polowymi i wojskowością.

Program ramowy imprezy:

⁃ 8.30 zbiórka załóg
⁃ 8.45 odprawa i losowanie stanowisk ( dotyczy kuchni organizatora)
⁃ 9,15 gotowość na stanowiskach
⁃ 9.30 start ( rozpoczęcie gotowania)
⁃ 13.30 zakończenie gotowania
⁃ 14.00 ogłoszenie werdyktu jurorskiego
⁃ do 17.00 czas dla publiczności
⁃ 18.00 zakończenie

Dla chętnych uczestników organizator zapewnia nocleg w Poznaniu na noc przed zawodami i noc po zawodach. Jest to czas na wspólne ognisko i wymianę doświadczeń.

Pozostajemy do dyspozycji i chętnie odpowiemy na wszystkie pytania.

Maciej 509997411

zgłoszenie misrzostw polski w grochowce

regulami misrzostw polski w grochowce